Bilješke pape Wojtile neće biti spaljene


Novi centar Ivana Pavla II. u Krakowu, čiji je kamen temeljac blagoslovio papa Benedikt XVI prošle subote, bit će mjesto gdje će biti izložene brojne kutije osobnih bilježaka pape Wojtile.

“Iako je u oporuci napisao da se one spale, niti jedna osobna bilješka nije za spaliti“, rekao je kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji osobni tajnik pape Ivana Pavla II.

U ovom trenutku nije poznato kako će se postupiti sa najosobnijim dokumentima iz kojih se može vidjeti kojim je mjerilima Papa gledao na neke događaje. Jedan takav dokument je pismo nikad poslano njegovom atentatoru Mehmet Ali Agci poslije atentata 1981. U pismu je papa Ivan Pavao II napisao:“ Brate moj, kako možemo doći pred Gospoda, ako jedan drugome ne opraštamo naše krivnje?“.

Budući Centar neće biti samo muzej. Uz uspomene na Papu nastojat će širiti sve ono što je učinio, od zaštite ljudskih prava, preko njegovih napora za mir i međuvjerski dijalog. Važno je ne zaboraviti to nasljeđe i izbjeći zatvoriti ga u muzeje i biblioteke, rekao je kardinal Dziwisz. (HKR / Križ života)

Komentiraj