Došašće – razmišljanja, doživljaji, želje i poruke nama mladima…


Došašče

Četiri nedjelje prije Božića slavimo došašće. Na svaku nedjelju došašća palimo svijeće. Na prvu nedjelju upalimo jednu svijeću, na drugu nedjelju upalimo dvije, na treću nedjelju upalimo tri i na četvrtu nedjelju upalimo četiri svijeće na adventskom vijencu. Nakon te četiri nedjelje iščekivanja dolazi nam Božić. Na Božić je rođen Isus Krist. Koliko sam čekala da prođe došašće i da osvane Božićno jutro ne mogu vam opisati. Na Badnjak kitim Božićno drvce i zajedno sa obitelji radujem se i veselim Božiću.

Ivona Marušić, 4. raz. Gornja Vrba

Došašće je vrijeme priprave za Božić. Za došašće u nedjelju na adventskom vijencu palimo svijeću i tako ostale tri nedjelje. Na svetu Luciju sijemo pšenicu. U vremenu došašća stiže i sveti Nikola. Raduju mu se veliki i mali, a ponajviše djeca. Vrijeme došašća donosi nam pripremu na Isusovo rođenje. Do Božića ima i puno posta. U vrijeme Došašća moramo i pomagati drugim ljudima i više nego inače. Ja se jako trudim u tome. Idemo i na zornice. To su nam pripreme za Božić. Blagdan Isusova rođenja. Tada se Isus rađa u svim nama. Navečer idemo na polnoćku. Svima nam je na božić osmijeh na licu i veseli smo. Božić je pravi obiteljski blagdan.

Martina Stojanac, 4. raz. Gornja Vrba

Došašće ili Advent! Toliko se toga krije iza toga pojma. To je vrijeme koje znači puno. Svećenik kaže: » romantični početak nove crkvene godine«. Odjeven u ljubičasto slavni sv. Misu i daje nam nadu. Što onda Došašće doista znači jednom katoliku, vjerniku ?

To je, kao prvo vrijeme priprave, duhovne obnove, vježbe kojom se vjernik priprema, obnavlja da bi čistog srca moga proslaviti rođendan Isusa Spasitelja. Pitamo se što je to, što je Velikog, Savršenog, Divnog Boga nagnalo da postane neznatan, jedan od nas ? Slavimo Isusovo utjelovljenje. Liturgija nas kroz ovo vrijeme krijepi, jača u vjeri.

 

Došašće je i vrijeme priprave za ponovni dolazak Spasitelja. Tvoj slavni dolazak iščekujemo ! Ali Sv. Pismo kaže: »…Budite budni i u svako doba molite!«

Upravo to je možda i najjača poruka Došašća. Ono nas poziva, uči da spoznamo, da se združimo u Molitvi, jer Sv. Pismo kaže i: »…pazite da vam srca ne otežaju…«.

Samo tako, čista srca možemo proslaviti Božić. A Božić nije pun stol, ni ukrašena jelka, ni bezbroj darova. Božić je prije svega NADA!

Mia Bilandžia, 4. raz. Gornja Vrba

Svi ljudi se raduju toplini, ljubavi, dobrim djelima i lijenim djelima. Svi se pripremaju za Božić lijepim riječima. Advent ili Došašće je vrijeme priprave za Božić kada svi iščekuju Isusa Krista, našeg Spasitelja. Na naše stolove se stavlja adventski vijenac položen s četiri svijeće. Za svake 4. nedjelje došašća upali se jedna svijeća. Vrijeme je došašća, vrijeme iščekivanja kraljevstva Božjeg. Svakog jutra kad se probudimo idemo na misu zornicu. Nadam se da bi svi izdvojili malo vremena za svetu misu. Vrijeme je iščekivanja, rođenja Isusa. Krista. Svi nekome darujemo osmijeh, lijepu riječ, topao pogled i ljubav iz sveg srca za Došašće vrijeme priprave za božić!!

Josipa Ključević, 4. razred Gornja Vrba

Osvanulo je pomalo hladno jutro, a s njim i 1. nedjelja došašća. Ali nešto sam zaboravio. Nisam navio budilicu pa sam se kasno ustao i nisam otišao na misu. Bilo mi je žao jer sam propustio misu na 1. nedjelju došašća. Mama nije bila kod kuće. Nakon nekog vremena ona se vratila s adventskim vijencem s 4. svijeće. Za ručkom smo upalili 1. svijeću. Nakon što smo se odmorili otišli smo u posjet baki. Moja sestrična, koja svake nedjelje ide na misu povela me je sa sobom na misu u malu crkvu pa sam ipak otišao na misu. Bio sam zadovoljan.

Luka Đaković, 4. razred Gornja Vrba

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: