U mojoj obitelji se slavi Božić…


Običaji BožićaBliži nam se, za sve kršćane, jedan vrlo važan dan.Na taj dan se u Betlehemu rodio Bog Sin , tj.Isus Krist. U jednoj hladnoj, zimskoj noći, njegovi roditelji Marija i Josip tražili su po Betlehemu kuću u kojoj bi mogli pristati. No, nitko se nije smilovao siromasima.Odlučili su se smjestiti u jednu napuštenu kolibu, odnosno štalicu gdje su bile samo neke životinje.Bila je to čarobna noć.Marija je rodila Isusa. Smjestili su ga u drvenu ležaljku.Vani je bilo hladno, a u kolibici je bilo samo slame.Prvi pogled malenog Isusa nije bas bio sjajan. Tu započinje jedan veliki život.Isusa posjećuju pastiri i Sveta tri kralja .Jedan jedini Isusov neprijatelj bio je kralj Herod . On je naredio da se pobiju sva muška djeca rođena te godine.Marija i Josip bježe na magarcu sa Isusom.Isus odrasta i postaje jedna velika ličnost u našoj povijesti.Propovijeda i utemeljuje kršcanstvo. Za njim polaze mnoge pristaše.Njegovi najvjerniji prijatelji bili su apostoli.Oni se šire po svijetu i također propovijedaju krsćanstvo. Isus dobiva sve više prijatelja i vjernika. Krsti ga Ivan Krstitelj na rijeci Jordan. Isus čini mnoga čuda: pretvara vodu u vino , smiruje oluju na moru , hrani 5000 ljudi sa 5 kruhova i 2 ribe….Ipak , kraj sveg tog dobra , postoji zlo.Isusa izdaje njegov apostol Juda. Isus se sukobljava sa Poncijem Pilatom i u 33. godini života , umire sramotnom , razbojničkom smrću na križu. Treći dan uskrsniva od mrtvih i dolazi svojim apostolima.

Isus je svojim kratkim životom pokazao svim ljudima da ne treba odustajati , da treba vjerovati u sebe i biti hrabar.Zivot nosi čovjeka na mnoga iskušenja koja mora proći. Ako čovijek izabere pravi put, uspio je pobijediti zlo , a ako njegova odluka ne bude ispravna, posljedice mogu biti kobne.

U mojoj obitelji Božić se čeka s velikim veseljem. Na Badnjak u jutro odlazim ga čestitati svim susjedima. Cijeli dan se vrše pripreme za večeru, izvršavaju se običaji koji nas svake godine zadive nečim novim. Mama je zadužena za kućanske poslove. Ona peče kolače i sprema kuću. Tata i ja imamo zadatak ispeći pećenku, pripremiti drvce za kićenje, dok manji brat samo nadgleda poslove.Svake godine baka nam priča svoje doživljaje za vrijeme Božića u njenom djetinjstvu.Badnje veče, za mene je nešto posebno.Prije večere tata u kuću unosi slamu i pozdravlja sve ukućane riječima:" Čestitam Vam Badnjak Adama I Eve, porođenje Isusovo!" Mama na to odgovara:" Čestita Nam duša kod Boga! Što nam nosiš?"

Tata:"Dva tala žita I jedan slame." Svi zajedno zahvaljujemo Bogu sto nam to daje. Sjedamo za stol, palimo svijeću i molimo, molimo za nas i za pokojnike. Nakon toga mama uzima dva komadića slame i on njih pravi križ, te ih stavlja pod stoljnjak. Započinje večera. Nakon večere, svi zajedno kitimo bor pjevajući božićne pjesme.Ne smijem zaboraviti polnoćku na koju idemo mama i ja. Nakon nje, čestitam Božić svim najmilijima. Kući idem s osmjehom na licu, jer znam da je Isus proslavio jos jedan rođendan.

 

I ove godine valja ispuniti vjerske pozive. Nije mi teško, jer to radim iz zadovoljstva. Uživam u tome, jer su kraj mene moji najdražiji.

Vladimir Vargaš 1g

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: